FR

Planttips voor de winter

Een kerstboom kiezen

Abies nordmanniana

Abies nordmanniana

Er zijn in hoofdzaak 3 soorten kerstbomen.
Picea abies of de klassieke kerstspar, heeft de vorm van een kegel en frisgroene naalden, die 15 tot 25 mm lang zijn.
De Servische spar of Picea omorika valt op door zijn blauwgroene kleur.
De Nordmannspar of Abies nordmanniana (foto) geldt als de beste soort onder de kerstbomen. De naalden zijn donkergroen met een zilveren schijn, hebben een sterke glans en zijn ook langer dan die van de klassieke spar. Hij heeft een mooie piramidevorm. De grootste troef van deze spar is dat hij zeer lang zijn naalden houdt. Bovendien heeft hij veel naalden, waardoor hij een volle indruk geeft.
Alle sparren worden met kluit, en sommigen in pot, verkocht en kunnen na de kerstperiode perfect geplant worden in de tuin.

Hulst in december

Ilex aquifolium 'Rubricaulis Aurea'

Ilex aquifolium 'Rubricaulis Aurea'

Hulst is zonder twijfel de meest geliefde plant voor kerststukjes. De combinatie van de glanzend groene bladeren met de rode bessen is opvallend en mooi. Maar wist u ook dat de gewone hulst een inheemse plant is? Dat de plant liefde en hoop symboliseert? En dat niet elke hulst bessen produceert?
Bovenal is hulst een sterke plant die het zelfs aan de kust uithoudt. Hij laat zich makkelijk snoeien, waardoor hij geschikt is voor ondoordringbare hagen en vormboompjes. Maak kennis met twee bijzondere soorten.

Ilex aquifolium 'Rubricaulis Aurea' of bonte hulst heeft een typerend groen blad met gele rand. Decoratief zijn de roodpaarse twijgen en de rode bessen. Deze cultivar wordt niet zo hoog (tot 3 meter) en is ideaal voor een gemengde border. In de winter geeft hij kleur en structuur aan de tuin.

Ilex meserveae 'Blue Prince' is de meest ideale haagplant. Deze blauwe hulst is immers traaggroeiend en wordt niet hoger dan 2 meter. Hij vormt een ondoordringbare, groenblijvende haag. De plant is mannelijk en vormt dus geen bessen, maar is een prima bestuiver voor andere hulstplanten in de tuin.

Ilex aquifolium 'J.C. Van Tol'


Naam: Ilex aquifolium 'J.C. Van Tol'
Familie: aquifoliaceae
Bloem: kleine, groenig witte bloemen in tuilen
Bloeiperiode: mei-juni
Bes: karmijnrood. Deze cultivar is zelfbestuivend, maar wanneer er een andere hulst in de buurt staat, zal hij nog meer bessen produceren.
Blad: donkergroen, aan de top gebogen, met een stekelpuntje. Groenblijvend
Hoogte: groeit niet zo snel, maar wel breed, en kan op termijn tot 10 meter worden.
Standplaats en bodem: geen vereisten. Voorkeur voor vochtige humusrijke bodem.
Gebruik: als groenblijvende solitair of snoeivorm. Zeer dankbaar in bloemstukken. Opgelet, zowel bladeren als bessen zijn giftig bij inname.
Onderhoud: verdraagt zeer goed snoei en laat zich ook makkelijk in vorm knippen

Kleur in januari

Cornus canadensis

Cornus canadensis

Veel struiken zorgen in de winter voor prachtige bessen. Zo is de welbekende hulst of Ilex, met zijn vuurrode bessen, ideaal voor een kerstbloemstuk. Skimmia japonica 'Rubella' laat nu opvallende, grote rode knoppen zien. Viburnum davidii is een lage wintergroene struik die ook als bodembedekker kan gebruikt worden. In de zomer bloeit hij mooi wit, en in de winter wordt hij getooid met decoratieve blauwe bessen. De sneeuwbes of Symphoricarpos is een zeer winterharde, herfstbloeiende struik, die in winter witte (Symph. albus 'White Heghe') of blauwe (Symph. doorenbosii 'Magic Berry') bessen produceert.

Tal van struiken zorgen nu voor kleurrijke bloemen in de tuin. Zo etaleren Jasminum nudiflorum en Mahonia media 'Charity' en 'Winter Sun' van december tot maart een wolk van gele bloemen. Het vuurrode hout van Cornus alba 'Sibirica' steekt prachtig af tegen de bruine en groene takken van andere struiken en vaste planten.

Vergeten we Erica niet, een bijzonder winterharde plant van 15 tot 30 cm, die van januari tot maart wit tot rozerood bloeit. Ook diverse vaste planten zijn in de winter bladhoudend en kunnen mooi verkleuren. Zo zorgt Cornus canadensis, een wijdverspreide bodembedekker, voor een prachtig kleurtapijt in uw tuin (foto)!

Kleur in februari

Camellia japonica 'Nobilissima'

Camellia japonica 'Nobilissima'

Osmanthus delavayi is een wintergroen struikje met heerlijk geurende witte bloemen, dat niet hoger wordt dan 1 meter. Ideaal voor een kleine tuin!
Corylus avellana ‘Contorta’ of krulhazelaar bloeit eveneens geel, en levert nu mooie snijtakken op.
Camellia japonica 'Nobilissima' (foto) is een wintergroene struik, die tot 2 meter hoog wordt. In februari en maart is de plant getooid met massa’s grote witte bloemen. De plant vraagt wel enige bescherming bij strenge winters. Onze kwekerij is één van de weinigen in België die deze plant aanbiedt!
De toverhazelaar of Hamamelis is een sierlijke struik van 3 tot 5 meter, die vanaf december prachtige lichtgele tot oranje-lichtbruine trosjes tentoon spreidt. De naam van de plant verwijst naar de bladeren die lijken op die van de hazelaar (en de els). Die bladeren verschijnen overigens pas in de lente, nadat de struik gebloeid heeft.
Viburnum x bodnantense 'Dawn' en 'Deben' zijn uitstekende planten die in december rode knoppen maken, en vanaf januari tot half maart bloeien met lichtroze tot witte bloementrossen. De geur van de bloemen is sensationeel! De struiken groeien traag en zijn dus heel geschikt voor een kleinere tuin; zij vereisen weinig snoei.

Helleborus

Helleborus orientalis

Helleborus orientalis

Dat niet alle vaste planten zich tijdens de wintermaanden verstoppen bewijst de zeer populaire helleborus.
Helleborus argutifolius is een grote plant met appelgroene bloemen, die het goed doet in de volle zon. De bloemen staan bovenaan de bladstengels, in grote witte tot geelgroene trossen, die spectaculair ogen. Deze soort is kortlevend, maar verdwijnt niet uit de tuin: ze vermenigvuldigt zich zeer makkelijk door haar zaailingen. Helleborus foetidus kan u ook in de schaduw planten, op een drogere plek.
Helleborus orientalis en de Helleborus niger zijn de meest voorkomende soorten. De orientalis bloeit het vroegst, van februari tot april, in tal van mooie kleuren. Nieuw in ons assortiment is Helleborus orientalis ‘Red Lady’. Eén van de meest in het oog springende is ongetwijfeld Helleborus orientalis 'Metallic Blue', met donkerpaarse bloemen met een paarse schijn, die zo'n 40 cm hoog worden. H. niger en orientalis bestaan in tal van kleuren, van wit, citroengeel, paarsgevlekt tot bijna zwart. Kom de bloemkleur van uw keuze in februari-maart uitzoeken, wanneer de planten nog in bloei staan.

Kleur in maart

Forsythia 'Marée d'Or' of 'Courtasol'

Forsythia 'Marée d'Or' of 'Courtasol'

Forsythia 'Marée d'Or' of 'Courtasol' is met haar 0,60 m hoogte één van de kleinste Forsythia's. Deze losgroeiende struik bloeit nu, met citroengele bloemen (zie foto). Ideaal voor een kleinere tuin of een lege plek in de border.
Corylopsis pauciflora, ook wel schijn- of winterhazelaar genoemd, is een rijkbloeiende, brede struik die tot 1,5 meter hoog wordt. In maart en april tovert de plant prachtige trossen lichtgele, geurende klokjesbloemen tevoorschijn. Een onderhoudsarme plant die weinig snoei vereist en langzaam groeit.
Magnolia stellata of stermagnolia is een zeer rijkbloeiende plant, die tot 2,5 meter hoog wordt en nu een wolk van spierwitte bloemen produceert. Een echte blikvanger!
Rhododendron 'Praecox' is een bladhoudende heester van ca. 1,5 meter hoog. Vanaf midden februari tooit de plant zich met een massa lilaroze trosjes bloemen. Opgelet, rhodo's houden van zure grond en staan best op een schaduwrijke plek.
Photinia fraseri 'Red Robin' of glansmispel is een wintergroene struik die in maart opvallende rode jonge scheuten produceert.

Skimmia 'Kew Green'


Skimmia's zijn bladhoudende heesters die traag groeien. Er zijn mannelijke planten die mooi bloeien en vrouwelijke planten die decoratieve rode of witte bessen dragen. Zij verkiezen een neutrale tot zure bodem, die goed doorlatend is, en een plek in de (half)schaduw.
Skimmia 'Kew Green' is een mannelijke cultivar, met ovaal blad van zo'n 10 cm lang. In de winter tooit de plant zich met dikke groene knoppen die vanaf maart openbarsten in dichte trossen geurende witte bloemen.
Door zijn compactheid en de weinige zorgen die hij vergt is 'Kew Green' ook een ideale terrasplant. Daarom vindt u bij ons ook volwassen planten (ca. 40 cm) in grote potten.