Planttips voor de lente
Geel in de tuin: Magnolia en Mahonia
Magnolia 'Yellow River'
We kennen allemaal de spectaculaire witte en zachtroze kelkbloemen van de magnolia. Sinds kort zijn er ook (zacht)gele cultivars beschikbaar. Magnolia 'Yellow River' bloeit in april en mei, gelijktijdig met het blad. De bloemknoppen zijn zuiver geel, tijdens de bloei cremegeel, en zo'n 12 tot 15 cm lang. Deze cultivar bloeit al vanaf het tweede jaar.
Wie graag in maart al geel in de tuin heeft, kiest voor Mahonia bealei, een bijzonder decoratieve struik. Opmerkelijk zijn de tot 40 cm. lange, leerachtige, stekelachtige bladeren en de overhangende, langwerpige trossen met een overvloedige weelde van gele bloempjes. Deze plant is een mooie solitair.
Uit dezelfde familie komt Mahonia wagneri 'Pinnacle', die later bloeit. Deze plant werd door de meest vooraanstaande tuinvereniging van Engeland, de Royal Horticultural Society (RHS), bekroond met de 'Award of Garden Merit', of uitmuntende tuinplant. De RHS prijst de plant om haar stevige, groenblijvende en opstaande vorm, glanzende bladeren, bronskleurige jonge scheuten en dichte trossen felgele bloemen, die later blauwzwarte bessen vormen.
Vaste planten ontwaken
Euphorbia amygdaloides 'Purpurea'
Primula denticulata 'Rubin' is een schaduwminnend, laagblijvend plantje dat in maart en april rood-paarse bloemen produceert. Euphorbia of wolfsmelk is een dankbare plant in de vroege lente. Euphorbia amygdaloides 'Purpurea' is weinig tot niet woekerend, en wordt zo'n 60 cm hoog. Deze sierlijke plant bloeit geelgroen, van maart tot mei; de bloemen vormen een prachtig contrast met het donkerrode, purperen blad (zie foto). Euphorbia characias 'Black Pearl' heeft een overwegend groen blad en frisgroene bloemetjes, met zwarte contrasterende hartjes. Euphorbia griffithii 'Fireglow' bloeit later, vanaf mei, met zeer opvallende rode bloemen. De donkere stengels van de plant zijn het jaar door een blikvanger in de border. Alle Euphorbia's houden van een zonnige en kalkrijke standplaats.
Pulsatilla drie keer decoratief
Pulsatilla vulgaris 'Violet'
Pulsatilla vulgaris, ook wel wildemanskruid genoemd, is drie keer in één seizoen decoratief. De plant komt boven de grond met fijne zilverachtig behaarde bladeren. Van maart tot mei bloeien de klokvormige, helder violette bloemen. Uitgebloeid vormen ze decoratieve pluizebollen, die lang aan de plant blijven.
Pulsatilla houdt van zon en een kalkrijke bodem; het is ook een uitstekende plant voor de rotstuin. Aan verplanten heeft wildemanskruid een hekel.
Je vindt ze in het wit ('Alba'), roze ('Pink Shades') en paars ('Violet'). Pulsatilla vulgaris 'Alba' werd eveneens bekroond met een 'RHS Award of Garden Merit'!
Bodembedekkers in bloei
Pachysandra terminalis
Maagdenpalm, of Vinca minor (20 cm hoog) en major (35 cm hoog), verdraagt zowel zon als schaduw. Deze zeer populaire bodembedekker bloeit nu, met purperen stervormige bloemen. Er bestaan ook cultivars met witte (Vinca minor 'Alba' en 'Gertrude Jekyll') en rode bloemen ('Atropurpurea').
Waldsteinia ternata wordt niet hoger dan 15 cm, verdraagt zowel zon als half-schaduw en produceert gele bloemen in maart en april.
Bijzondere heesters
Pieris japonica 'Flaming Silver'
Spiraea japonica 'Magic Carpet' is een nieuwe en nog vrij zeldzame cultivar. Spectaculair zijn de jonge bladeren die in mei van rood over goudgeel naar groen verkleuren. Vanaf juni bloeit de plant met trosjes roze-mauve bloemen. De verkleuring is het mooist wanneer de plant in volle zon staat. Een compacte struik (ca. 60 cm), die ook als bodembedekker kan ingezet worden.
Een sering die het prima doet in een kleine tuin of in een pot op het terras is Syringa microphylla 'Superba'. Deze struik, die niet hoger wordt dan 175 cm, bloeit uitzonderlijk lang (van mei tot september!), met geurende lilarose trossen. Een kleinere variant is Syringa meyeri 'Palibin', met lilapaarse bloemen van mei tot juli.
Het krentenboompje
André De Bock met zijn lievelingsplant
Tijd voor terrasplanten
Ceanothus 'Concha'
Heel bijzonder is Trachelospermum jasminoides of Toscaanse jasmijn (of sterjasmijn), een groenblijvende klimplant met in de zomer roomwitte geurende bloemen. De plant houdt van zon tot halfschaduw, en kan ook in de volle grond, op een beschutte plek, geplant worden. In pot geeft u hem best wat steun om te klimmen.
Om een lege plek op het terras mooi te vullen is de Hydrangea serrata 'Precioza' ideaal! De bloemen zijn eerst helder wit en verkleuren via alle schakeringen van roze en rood geleidelijk aan naar donkerrood. Ook tijdens de herfst is deze plant een blikvanger, met zijn roodkleurende bladeren.
Kleur in mei
Deze maand telt een aantal indrukwekkende blikvangers onder de heesters. Cornus, Ceanothus, Syringa en Wisteria staan nu volop in bloei. Een van prachtigste cornussen is de cultivar 'Eddie's White Wonder', een opgaande kleine boom met een prachtige herfstkleur. De bloei is zeer rijk en de roomwitte (schijn)bloemen kunnen zo'n 8 cm diameter hebben.Schaduwplanten
Ligularia dentata 'Othello'
Ook de hosta is een uitstekende schaduwplant. Hosta sieboldiana 'Frances Williams' heeft een groot grijsblauw blad met een mooie gele rand en bleeklila bloemen. De plant doet het ook uitstekend in een pot.
Een bijzondere vondeling
Zo'n 35 jaar geleden had Roland namelijk een zeer oude wijnrank bovenop een oude bakoven in de streek van Oudenaarde gevonden. Hij nam een aantal scheutjes en probeerde de plant in zijn eigen tuin uit. Het werd een waar succes! De wijnstokken bleken ziekteresistent te zijn en leverden een massale oogst muskaatdruiven op. De vruchten waren niet allen bijzonder smakelijke eetdruiven, maar ook zeer geschikt om er (zoete muskaat)wijn van te maken. Daarbij bleek dat de plant zowel voor binnen- als buitenteelt geschikt was en dat de trossen niet gekrent moesten worden. Om deze wijnrank op grotere schaal te vermeerderen, werd onze kwekerij ingeschakeld. En zoals wel vaker gebeurt bij vondelingen kreeg ook deze de naam van zijn vinder: Roland. U vindt Vitis vinifera 'Roland' enkel op onze kwekerij. Wees er snel bij, want het belooft een echte succesplant te worden!
Wisteria sinensis
Wisteria sinensis 'Prolific'
De beste cultivars volgens Koen zijn Wisteria sinensis 'Alba' (witbloeiend) en Wisteria sinensis 'Prolific' (zie foto). Bij onze planttips voor de herfst kan u lezen waar u op moet letten bij de aankoop en de snoei van een wisteria
Bijzondere sierappel
Onbekend is onbemind. Dat geldt zeker een beetje voor de sierappel Malus 'Profusion'.
Opvallend zijn de donker violetgroene bladeren die overgaan naar bronsgroen, en de donkerpaarse tot wijnrode bloemen. Die zijn niet alleen groot (3-4 cm) en blijven lang aan de boom (mei-juli), maar geuren bovendien heerlijk! Tijdens de zomer verschijnen er kleine, paarsrode vruchtjes.
Je kan Malus 'Profusion' zowel aanplanten als struik (3-4 m), halfstam- of hoogstamboom (4-6 m).
Deze sierappel is nog vrij zeldzaam in België, maar is nu bij ons te verkrijgen als struik, spil (1 m) of grote boom tot 14 cm stamomtrek.