FR

Planttips voor de herfst

Ijzersterke haag

Prunus laurocerasus 'Caucasica' is één van de sterkste groenblijvende haagplanten. Deze laurierkers heeft een breed opgaande groeiwijze, wordt tot 3 meter hoog en heeft langwerpige, donkergroene, glanzende bladeren. Deze zeer winterharde cultivar doet het goed op elke standplaats en is bijzonder geschikt voor hoge, wat dikkere groenblijvende hagen. Drie stuks per twee lopende meters is voldoende!
De plant bloeit in mei met witte, opstaande aren met kleine zoetgeurende bloemen.

Vlammende kleuren

Euonymus alatus 'Compactus'

Euonymus alatus 'Compactus'

Deze herfst kleuren tal van heesters weer prachtig rood, geel en paars.
Euonymus alatus 'Compactus' levert dubbel herfstplezier: een spectaculaire bladverkleuring én tal van oranjerode vruchten, die tot in de winter blijven hangen. Deze compacte versie van de kardinaalshoed (tot 2 m) is zeer geschikt voor een kleinere tuin.
De pruikenboom (Cotinus coggygria) is een inheemse struik, die mooi oogt als solitair of in een kleine groep. We kennen allemaal de typische 'pruiken'bloemen, die als een wolk bovenaan de takken staan. Maar wist u dat Cotinus in de herfst ook prachtig goudgeel tot donkerpaars verkleurt?
Viburnum carlcephalum is vooral geliefd voor zijn sneeuwbalvormige, sterkgeurende bloemen in het voorjaar. Bovenop verkleuren, in de herfst, de grote bladeren in allerlei warmrode tinten. Een zeer sterke plant, die zo'n 2 meter wordt.
Niet toevallig allemaal AGM-planten!

Bijzondere herfstplanten

Cotoneaster wardii of dwergmispel is een wintergroene plant, die overleeft op de meest ondankbare plek. Met zijn 2 tot 2,5 m hoogte kan hij als haagplant of als klimmer ingezet worden. In de herfst smullen de vogels van de opvallende feloranje tot rode bessen.
Eén van de mooiste winterbloeiers is ongetwijfeld Hamamelis intermedia 'Diane'. Deze Belgische selectie (Arboretum Kalmthout) is wereldwijd verspreid, en werd zelfs met een AGM bekroond. Het betreft één van de kleinste toverhazelaars, met een opvallend rood herfstblad. In februari en maart volgen koraalrode katjes.
Bent u op zoek naar een grote boom zonder zorgen, met prachtige herfstverkleuring en een decoratief blad? Dan is Acer x freemanii 'Autumn Blaze' (='Jeffersred') de oplossing! Deze smal opgaande esdoorn kleurt vanaf oktober fel rood, en groeit op elke plek.
In onze kwekerij vindt u deze bomen in tal van formaten, in pot of in volle grond (met kluit).

Verrassend terras

Leucothoe walteri 'Rainbow'

Leucothoe walteri 'Rainbow'

In het najaar is het heerlijk om kleur op het terras te zien. Mag het voor één keer verrassend zijn?
Leucothoe walteri (of fontanesiana) 'Rainbow' is een bladhoudende heester met overhangende takken en lange, smalle bladeren. Het jonge blad is eerst groen, maar verkleurt bont, met roomwitte tot gele en roze tekeningen. De jonge twijgen zijn karmozijnrood, en lenen zich uitstekend voor bloemstukken. Plant Leucothoe bij voorkeur in zure (pot)grond.
Hydrangea macrophylla 'Hobella' (Hovaria®) zorgt de hele herfst voor verrassingen. De bloemen veranderen wel 3 keer van kleur tijdens één seizoen! Eerst bloeien ze in tedere, zachtroze kleuren. Zo'n 4-6 weken later beginnen de bloemen te vergroenen, om daarna kersrood te worden. Zet de pot op een plek met ochtend- of avondzon; dan verkleuren de bloemen het mooist.