FR

Award of Garden Merit (AGM)

Uitstekende tuinplanten

The Royal Horticultural Society kent een 'Award of Garden Merit (AGM)' toe aan uitstekende tuinplanten. Ze moeten gemakkelijk te kweken en mogen niet gevoelig voor ziektes zijn, en over een uitstekende sierwaarde beschikken.
We plaatsen regelmatig één van deze AGM's in de kijker.
Uiteraard vindt u al deze planten terug op onze kwekerij!

Spiraea × cinerea 'Grefsheim'

Spiraea × cinerea 'Grefsheim' vindt haar oorsprong in Noorwegen. Het is een breeduitgroeiende heester tot 2 meter, met overhangende takken en smalle grijsgroene blaadjes. De rijke bloei is opvallend, met witte bloemen die in bosjes over de hele lengte van de takken staan. Mooi in groep.

Hamamelis intermedia 'Diane'

Hamamelis intermedia 'Diane'

Hamamelis intermedia 'Diane'

Eén van de mooiste winterbloeiers is ongetwijfeld Hamamelis intermedia 'Diane'. Deze Belgische selectie (Arboretum Kalmthout) is wereldwijd verspreid. Het betreft één van de kleinste toverhazelaars, met een opvallend rood herfstblad. In februari en maart volgen een massa koraalrode katjes.

Euonymus alatus 'Compactus'

Euonymus alatus 'Compactus'

Euonymus alatus 'Compactus'

Euonymus alatus 'Compactus' levert dubbel herfstplezier: een spectaculaire bladverkleuring én tal van oranjerode vruchten, die tot in de winter blijven hangen. Deze compacte versie van de kardinaalshoed (tot 2 m) is zeer geschikt voor een kleinere tuin.

Cotinus coggygria

De pruikenboom (Cotinus coggygria) is een inheemse struik, die mooi oogt als solitair of in een kleine groep. We kennen allemaal de typische 'pruiken'bloemen, die als een wolk bovenaan de takken staan. Maar wist u dat Cotinus in de herfst ook prachtig goudgeel tot donkerpaars verkleurt?

Viburnum carlcephalum

Viburnum carlcephalum

Viburnum carlcephalum

Viburnum carlcephalum of sneeuwbal is vooral geliefd voor zijn bolvormige, sterkgeurende bloemen in het voorjaar. Bovenop verkleuren, in de herfst, de grote bladeren in allerlei warmrode tinten. Een zeer sterke plant, die zo'n 2 meter wordt.

Pieris 'Forest Flame'

Pieris 'Forest Flame'

Pieris 'Forest Flame'

Decoratieve plant, het jaar door.
Bloem: bloeirijk. Roomwitte, opstaande bloemen van zo'n 20 cm lang. Vanaf de herfst vormt de plant typische roze bloemknoppen (foto)
Bloei: april-mei
Blad: bladhoudend. Glimmend groen. De jonge bladeren verkleuren in de lente als vlammetjes van dieprood, via zalmroze naar geel.
Hoogte: 100-250 cm. Dicht vertakte, opgaande struik.
Habitat: zon of halfschaduw. Humusrijke, zure grond.
Gebruik: zeer mooi in pot, of in kleine groep
Onderhoud: de plant wordt beter niet gesnoeid

Photinia x fraseri 'Red Robin'

De wintergroene Photinia x fraseri 'Red Robin' of glansmispel is inzetbaar op vele plaatsen. Als struik, aangeplant in (grote) groep, in een haag of als solitair, op stam geënt. Het blad is glanzend, zo'n 10 cm lang, en kleurt rood bij de jonge lentescheuten. Na de kleine roomwitte bloemen (mei-juni) verschijnen appelvormige besjes.
De struik kan een hoogte bereiken van 3m. Ze heeft weinig snoei nodig en doet het prima in de zon of halfschaduw.

Mahonia wagneri 'Pinnacle'

Mahonia wagneri 'Pinnacle'

Mahonia wagneri 'Pinnacle'

Mahonia wagneri 'Pinnacle' bloeit vanaf april. De RHS prijst de plant om haar stevige, groenblijvende en opstaande vorm, glanzende bladeren, bronskleurige jonge scheuten en dichte trossen felgele bloemen, die later blauwzwarte bessen vormen.

Garrya elliptica 'James Roof'

Garrya elliptica 'James Roof' is een wintergroene zonnekloppende heester. Van januari tot maart komen opvallende lange (tot 20 cm!) grijsgroene katjes tevoorschijn, gevolgd door paarse vruchten. Deze erg decoratieve plant kan na 10 jaar tot 4 meter worden, maar heeft bij de eerste aanplant wat winterbescherming nodig. Plaats hem uit voorzorg op een beschutte plek.

Potentilla fruticosa 'Abbotswood'


Nederlandse naam: ganzerik
Bloem: massa witte bloemen van zo'n 4 cm diameter. Rijbloeiend.
Bloei: midden mei-september
Blad: groen-blauw, bladverliezend
Hoogte: 50-100 cm
Habitat: zon (halfschaduw), droog
Gebruik: zeer mooi in groep, als haag of als vakbeplanting. Makkelijke en sterke plant die ook in het openbaar groen wordt toegepast.
Onderhoud: verdraagt snoei zeer goed

Acer pseudoplatanus 'Brilliantissimum'


Acer pseudoplatanus 'Brilliantissimum' is een esdoorn die opvalt door zijn compacte, ovaalvormige kroon. Heel typisch is de zalmroze uitloop van het jonge blad in het voorjaar, dat later in de zomer geel verkleurt, met roomwitte schakering. Later worden de bladeren donkergroen, met een mooie gele herfstverkleuring. Een waardevolle sierboom dus, die langzaam groeit en ook in de kleinere tuin past.

Physocarpus opulifolius 'Diabolo'

Physocarpus opulifolius 'Diabolo'

Physocarpus opulifolius 'Diabolo'

Physocarpus opulifolius of blaasspirea is een brede, bladverliezende struik met vrij grote, drielobbige, donkerpaarse tot zwarte bladeren. Deze sterke en gemakkelijke plant wordt na 10 jaar zo'n 2,5 meter hoog.
De cultivar 'Diabolo' bloeit in juni en juli met witte bloemen, die prachtig contrasteren met het donkere blad. Na de bloei ontstaan donkerrode zaaddoosjes die tot de late herfst aan de struik blijven. In de winter kan je de mooie, schilferende schors van de takken bewonderen.
Physocarpus houdt van een gewone tot vochtige bodem, en van een plaatsje in de zon of halfschaduw. De plant laat zich makkelijk snoeien.

Clematis durandii

Clematis durandii

Clematis durandii

Clematis durandii is een zeer gezonde en sterke heesterachtige klimpant van 2,5 m hoog. De grote bloemen (tot 10 cm doorsnede) bestaan uit 4 dieppaarse bloembladen met een hart van gelige meeldraden, en verschijnen in juni en juli. De bladeren zijn opvallend lang (ca. 12 cm).
Geef de plant wat steun om te klimmen of laat hem in andere planten groeien. In het voorjaar kan hij tot de grond worden afgeknipt.
Zoals alle clematissen houdt deze klimmer van een goed doorlatende, kalkrijke bodem, en een plek in de zon of halfschaduw. Zorg ervoor dat de voet in de schaduw blijft.

Geranium 'Orion'

Geranium 'Orion'

Geranium 'Orion'

Geranium 'Orion' is nog zo'n vaste plant die in elke border moet voorkomen. Deze ooievaarsbek heeft zeer grote, paarsblauwe bloemen en een aanhoudende bloei van juni tot september. Geef de plant een plek in een zonnige border of in de halfschaduw, in combinatie met bijvoorbeeld Astrantia.
Door zijn wat lossere groei is hij ook geschikt als bodembedekker of in een pot. Een aanwinst!