FR

Planttips voor de zomer

Juni, rozenmaand

Rosa 'Bonica'

Rosa 'Bonica'

In elke tuin zou een rozenstruik moeten staan.
Bij de struikrozen is Rosa 'Bonica' (foto) een echte aanrader. Van juni tot september komen tal van zachtroze bloemen in trosjes tevoorschijn. De struik wordt 85 cm hoog en is breedgroeiend en sterk vertakt. Opvallend zijn de kleine bottels die in het najaar verschijnen. Deze cultivar is uitzonderlijk vorst- en ziektebestendig. 'Buff Beauty' is een stevige herbloeiende struikroos met koperbruin jong blad. De sterkgeurende bloemen neigen naar oker en verkleuren naar crèmegeel met roze spikkels.
Bij de klimrozen blijft 'Sneeuwwitje' een klassieker, met zuiverwitte, geurende bloemen. De herbloeier 'New Dawn' heeft zilverroze trossen bloemen op lange stelen en doet het ook goed in de schaduw. Rosa 'Alchymist' wordt zo'n 4 tot 5 meter en heeft geurende bloemen, in goudgeel tot oranje.
Bodembedekkende rozen blijven laag (50-80 cm), en vormen een dicht en compact tapijt. 'The Fairy' is een sterke roos, die rijk bloeit met kleine, roze bloemen in trossen. Rosa 'Ballerina' bloeit van juni tot oktober. De bloemen zijn klein (3 à 4 cm) en zachtroze met wit hart en donkere meeldraden, en groeien in trossen tot 30 cm doorsnee.

Vaste planten in bloei

Astrantia major 'Rubra'

Astrantia major 'Rubra'

Niet toevallig is Astrantia major uitgeroepen tot Vaste Plant van het Jaar 2005 in België en Nederland.
Het is een prachtige, winterharde plant die de hele zomer en herfst bloeit met kantachtige bloemen in wit, roze en rood.
Plant dit Zeeuws knoopje bij voorkeur in zon of halfschaduw, in vruchtbare, niet te droge bodem.

Astrantia major 'Rubra' heeft prachtige donkerroze bloemen die hoog boven het groene blad uitkomen, en die ook heel mooi zijn in een boeket. Knip de uitgebloeide bloemen af om herbloei te stimuleren.

Ook riddersporen (Delphinium) zijn echte borderplanten, die zich door hun diversiteit aan kleuren en hoogtes makkelijk laten combineren met andere vaste planten. Delphinium (Pacific) 'Astolat' is een echte blikvanger. De plant wordt zo'n 180 cm hoog en bloeit oudroze, met een zwart oog. 'Summer Skies' is helblauw, met een wit hart. Lagere soorten (ca. 1 m) zijn Delphinium (Belladonna) 'White Papillon' (wit) en 'Völkerfrieden' (diep gentiaanblauw). Delphinium grandiflora 'Blauer Spiegel' (blauw) wordt niet hoger dan 40 cm. Alle riddersporen verlangen humusrijke grond. Geef de hoge planten een steuntje.

Astilbe: onontbeerlijk in elke tuin

Astilbe 'Köln'

Astilbe 'Köln'

Astilbe is een uitstekende tuinplant, die het op bijna elke standplaast goed doet en dus in geen enkele tuin mag ontbreken. Niet alleen de bladeren, maar ook de bloempluimen, die van begin tot einde zomer bloeien in tal van kleuren, zijn erg sierlijk.
Voor een border in volle zon is 'Köln' een echte aanrader. De lilaroze bloemen worden zo'n 50 cm hoog en vormen een prachtig contrast met de sierlijke bladeren. Eveneens geschikt voor een zonnige plek zijn 'Red Sentinel' en 'Rheinland', een 'AGM' (Award of Garden Merit) plant, met donkere bladeren die in de lente bronskleurig uitschieten, en felroze bloemen tot 60 cm hoog.
Ook 'Straussenfeder' is een 'AGM' winner, en wordt tot 90 cm hoog, met zalmroze bloemen en breed uitwaaierend loof.
De bladeren van 'Montgomery' hebben een decoratieve zilvergrijze schijn die mooi contrasteert met de rode bloemen.

Voor halfschaduw tot schaduw kiest u best 'Weisse Gloria' (wit), 'Anita Pfeifer' (zalmroze), 'Amethyst' (lange open paarslila pluim) of 'Brautschleier' (zuiver wit). Vooral de zuiver witte bloemen van die laatste, die uit groene knoppen tevoorschijn komen, maken indruk. Het blad van deze 'AGM' plant is glimmend en decoratief.
Deze planten worden zo'n 70 tot 90 cm hoog

De lievelingsplant van...

Paeonia lactiflora 'Sarah Bernhardt'

Paeonia lactiflora 'Sarah Bernhardt'

Steven De Bock is de pioenroos of Paeonia lactiflora, met grote, opvallende, geurende bloemen in een enorm aantal kleuren en vormen. De planten worden zo'n 80 cm hoog en hebben een decoratief blad dat bij het uitlopen roodbruin kleurt.
Bij de dubbelbloemige pioenen springt 'Sarah Bernhardt' (foto) in het oog, met geurende, gevulde dieproze bloemen met een zilverig randje. 'Duchesse de Nemours' is vrij hoog en heeft geurende, witte tot zachtgele bloemen met naar binnen gekrulde, franjeachtige kroonbladen. 'Festiva Maxima' bloeit zuiverwit.
Bij de enkelbloemigen vallen vooral 'Bowl of Beauty' (donkerroze met gele meeldraden) en 'Nymphe' (lichtroze met bleker hart) op.
Pioenen houden van zon en een koele, vochtige grond.

Blauwe zomerborder

Hibiscus syriacus 'Oiseau Bleu'

Hibiscus syriacus 'Oiseau Bleu'

De kwekerij is getooid in bonte kleuren, waarbij vooral paars en blauw domineren.
Hibiscus syriacus 'Oiseau Bleu' (foto) bloeit van augustus tot oktober met prachtige, grote, blauwroze enkele bloemen met donker hart. Planten op een zonnige plek in goed doorlatende humusrijke bodem. Af en toe bijsnoeien zorgt voor extra knoppen en bloemen.
Campanula 'Kent Belle' of klokjesbloem heeft een laagblijvend donkergroen blad, en hoge stelen met zeer grote donkerblauwe spectaculaire klokken die tot 140 cm hoog kunnen groeien.
Buddleja davidii 'Nanho Blue' is een lage en brede struik, met lange, diepblauwe bloemen.
Andere dankbare hoge zomerbloeiers voor de border zijn Verbena bonariensis en Perovskia 'Blue Spire'.

Afrikaanse liefdesbloem

Agapanthus

Agapanthus

We genieten gelukkig nog volop van de zomer. De tijd bij uitstek om op het terras te vertoeven, temidden van enkele mooie blikvangers.
Eén van de meest monumentale potplanten is de Agapanthus of Afrikaanse liefdesbloem. Een prachtige, elegante plant die bloeit van juli tot september. Het is ook een uitstekende snijbloem, die lang houdt. Je vindt ze in tal van kleuren, maar de witte kan je het makkelijkst combineren met andere planten. Agapanthus is niet volledig winterhard. Je kan ze in pot binnen overwinteren, of ze op een zonnige, beschutte plek in de tuin planten in goed bemeste, doorlatende grond.

Eendagslelie

Hemerocallis 'Icecap'

Hemerocallis 'Icecap'

Sommige vaste planten horen standaard in elke border thuis. De eendagslelie of Hemerocallis is er zo één van. Zoals de naam het aangeeft, bloeien de bloemen slechts één dag. Gelukkig produceert de plant met regelmaat nieuwe bloemen en zijn de gesloten knoppen erg decoratief. Er zijn tal van cultivars, van het donkerste paarsbruin tot het zuiverste wit. Eén van onze favorieten is Hemerocallis 'Icecap', met roomwitte bloemen die bloeien van juni tot augustus. De plant houdt van zon tot halfschaduw en wordt zo'n 70 cm hoog. Ook mooi in grote groep, of als verwilderingsplant in het bos.

Lonicera 'Yellow Trumpet'

Lonicera 'Yellow Trumpet'

Lonicera 'Yellow Trumpet'

Helemaal nieuw is de klimmer Lonicera 'Yellow Trumpet'. De zeer elegante, warmgeel tot oranje bloemen contrasteren prachtig met de lichtgroene bladeren en de paarse stengels. Ook de jonge bladeren van deze kamperfoelie komen lichtpaars tevoorschijn. De geur van de bloemen, die de hele zomer door aan de plant komen, is bedwelmend. Hou er rekening mee dat Lonicera een bosplant is, die houdt van een beschaduwde voet en voedzame grond die niet uitdroogt.

Vlinderstruik

Buddleja davidii 'Pink Delight'

Buddleja davidii 'Pink Delight'

Buddleja's zijn de zomerbloeiers bij uitstek. Eén van de beste selecties is Buddleja davidii 'Pink Delight', een AGM plant. Deze heester wordt niet te hoog (max. 2,5 m), met smalle bleekgrijze bladeren en massa's grote, roze bloemen in juli en augustus.
In onze kwekerij vindt u een zeer ruim aanbod aan Buddleja davidii. 'Nanho Purple' en 'Nanho White' zijn de laagstblijvende, wat bredere soorten. 'Empire Blue' is de meest blauwe variëteit, met diep paarsblauwe, kleine trossen. 'Royal Red' heeft bijna rode bloemen. 'Ile de France' is sterk vertakt, met een zeer rijke, paarse bloei, en 'Masquerade' heeft een kenmerkend roodwit gerand blad. Keuze te over dus!
Vergeet niet dat een vlinderstruik elk jaar, in het vroege voorjaar, drastisch mag worden gesnoeid. De bloemen vormen zich op het nieuwe hout.