FR

Siergrassen & bamboe

Naast vaste planten worden ook veel siergrassen aangeplant in de tuin.  Ze zorgen veelal voor variatie met hun fijne bladvormen of fraaie aren, en dit vooral in het najaar en de winter. Je vindt ze vooral terug in borders tussen vaste planten of aangeplant als haag of zichtscherm.  Ook hier zijn er zowel bladverliezende als bladhoudende soorten te onderscheiden.
Carex morrowii 'Silver Sceptre'

Carex morrowii 'Silver Sceptre'

Soorten zoals Carex, Festuca en Luzula zijn laagblijvend en bladhoudend. Ze vergen dan ook zo goed als geen onderhoud.
Pennisetum alopecuroides 'Hameln'

Pennisetum alopecuroides 'Hameln'

Hogere soorten zijn veelal niet groenblijvend. Voorbeelden hiervan zijn Miscanthus, Deschampsia, Panicum en Pennisetum. Niettegenstaande deze soorten ’s winters bovengronds afsterven, zorgen ze evenwel voor fraaie winterbeelden.
Fargesia nitida 'Great Wall'

Fargesia nitida 'Great Wall'

Verwant aan de grassen zijn de bamboe’s. Deze reuzengrassen, waarvan het merendeel wintergroen is, vinden hun oorsprong in het Oosten. Grotendeels bestaan deze uit woekerende soorten, waarvan de Fargesia een uitzondering is. Het wortelgestel van deze soort is polvormend, waardoor ze niet gaan woekeren. Voor de woekerende soorten zoals Phyllostachys kan steeds een degelijke wortelbegrenzer worden aangebracht, op die manier voorkomt u ongevraagde verspreiding in de tuin.